Nic tylko jeść Czosnek

Czosnek (Alium sativum) jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Doskonale radzi sobie w walce z niestrawnością, wysokim ciśnieniem i infekcjami dróg oddechowych. Zielarze i zwolennicy naturalnego sposobu odżywiania uważają czosnek za cud natury i stosują go przy leczeniu wielu przypadłości, od astmy poczynając, a na zapaleniu stawów kończąc. Naukowcy potwierdzają, że związki występujące w tym "zapachowym" warzywie dobrze działają na serce, dzięki zmniejszeniu ilość cholesterolu we krwi. Z cytryną, miodem i odrobiną wody jest polecany w domowej medycynie na przeziębienie lub żeby stawić czoło zimnej i wilgotnej aurze. Docenili go też rzymscy legioniści, którzy dostawali regularne porcje czosnku aby wzmóc odporność i męskość. Poza alliiną i enzymami, które podczas roztarcia tworzą bakteriobójczą alliicynę, czosnek zawiera białka, cukry, witaminy: A, B1, B2, C oraz drażniącą kubki smakowe siarkę. W czosnku są również: wapń, fosfor, magnez, żelazo, selen, jod, chrom i cynk.

Dodaj komentarz