Na czym smażymy mięso i jak?

Nigdy nie smaż mięsa na maśle.
Masło nie nadaje się do smażenia mięsa i ryb, gdyż szybko się przypala i powoduje powstawanie bardzo nie zdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw oraz podsmażania makaronu. Do mięsa najlepsza będzie oliwa z oliwek.
Zbyt wysoka temperatura tłuszczu powoduje jego rozkład, wytwarza szkodliwych związków i przypala mięso. Jeśli przy przypalenia, wytworzyła Ci się na mięsie czarna skorupa, odkrój i wyrzuć (nie dawaj czasem psu), gdyż jest bardzo niezdrowa. 
Dobrego befsztyka usmażysz na gorącym tłuszczu: z jednej strony intensywniej i dłużej. Sznycle i panierowane kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale powoli i długo, aby nie przypalić bułki.

Dodaj komentarz