Muszelki w sosie pomidorowym

Oceanu szum

Wiatru śpiew

I plaża… 

 

Składniki:

  • 50 dkg muli (ja miałam świeże)
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, odrobina cukru
  • butelka wina białego
  • 3 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Muszelki oczyszczamy, otworzone wyrzucamy. Do wrzącego wina, użyłam pół butelki wina i tyle samo wody, wrzucamy mule. Gotujemy przez około 5 minut pod przykryciem, aż mule sie otworzą. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostke cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy, następnie doajemy pomidory i chwile wszystko razem dusimy. Przyprawiamy. Na talerz wykładamy nasze odsaczone mule i polewamy sosem. Najlepiej smakuja z bagietką z masłem czosnkowym. smacznego!

Dodaj komentarz