Oceanu szum
Wiatru śpiew
I plaża…
Składniki:
- 50 dkg muli (ja miałam świeże)
- puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, odrobina cukru
- butelka wina białego
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Muszelki oczyszczamy, otworzone wyrzucamy. Do wrzącego wina, użyłam pół butelki wina i tyle samo wody, wrzucamy mule. Gotujemy przez około 5 minut pod przykryciem, aż mule sie otworzą. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostke cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy, następnie doajemy pomidory i chwile wszystko razem dusimy. Przyprawiamy. Na talerz wykładamy nasze odsaczone mule i polewamy sosem. Najlepiej smakuja z bagietką z masłem czosnkowym. smacznego!