Muffinki z papryką i serem feta

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g sera feta
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól (około ½ łyżeczki)
  •  pieprz
  • słodka czerwona papryka

Przygotowanie:

Ser feta i paprykę kroimy w kostkę. Masło należy rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Nastepnie przygotowujemy suche składniki: mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Łączymy składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę poprykę i ser feta. ieszamy szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC. Podajemy na zimno.



Dodaj komentarz