Składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g sera feta
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól (około ½ łyżeczki)
- pieprz
- słodka czerwona papryka
Przygotowanie:
Ser feta i paprykę kroimy w kostkę. Masło należy rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Nastepnie przygotowujemy suche składniki: mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Łączymy składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę poprykę i ser feta. ieszamy szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC. Podajemy na zimno.