Muffinki orzechowe z bananami


 
Składniki:
  • 2 banany
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól
  • cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formy muffinek smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i mieszamy z sokiem cytrynowym. Masło z cukrem i jajkami ucieramy na pianę, następnie dodajemy banany, a na koniec posiekane orzechy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Łączymy obie masy, tak aby składniki były wilgotne. Masę przelewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut.

Dodaj komentarz