Nie ma chyba osoby, która nie zna tiramisu. Wszyscy prześcigają się w coraz to nowszym podaniu czy ulepszeniu oryginalnej wersji. A ja dziś tak po prostu przedstawiam małe co nieco kiedy goście mają zawitać, a Wy nie macie pomysłu co zrobić.
Składniki:
- 1 mała filiżanka kawy
- 6 łyżek Amaretto (opcjonalnie)
- 400 ml śmietanki kremówki
- ½ szklanki cukru
- 450g mascarpone
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- kilka łyżeczek kakao
Przygotowanie:
Zaparz bardzo mocną kawę. Wlej do miseczki i ostudź, a następnie dodaj Amaretto. Ubij śmietanę i stopniowo dodawaj cukier kontynuując ubijanie. Weź drugą miskę i wymieszaj w niej mascarpone. Do masy z mascarpone delikatnie dodaj ubitą śmietankę. Biskopty zanurz na chwilę w ostudzonej kawie i włóż do słoików. Przełóż trochę kremu mascarpone do słoików. Dodaj kolejne biszkopty na wierzch i przykryj masą mascarpone. Wstaw pojemniczki do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posyp wierzch odrobiną kakao.