Zawsze w okresie zimowym uwielbiam takie swoje, własne mięska pieczone, z różnymi farszami czy dodatkami. Przynajmniej w połowie wiem co jem 😉
Składniki:
- 1 kg mięsa – ja miałam mięso na gulasz sprzedawane w kawałku, nożem je rozdzieliłam na płat
- 1 kiełbasa np. śląska
- Marynata: ½ szklanki oleju, 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 łyżka jarzynki, pieprz do posypania, 1 łyżka czosnku granulowanego, 1 łyżka sos worcestershire
- nitka
Przygotowanie:
Mięso marynuję dzień wcześniej i zostawiam na noc w lodówce. Dnia następnego wyjmuję je, kiełbasę kroję w paski i układam na płacie. Zwijam ciasno przy pomocy nitki. Zapiekam w piekarniku, dwie grzałki + termoobieg przez 40-50 min w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu kroję na plastry.
Bardzo smaczne, polecam na świąteczny stół:)