Składniki:
-
2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
- pół szklanki mleka
- 120 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę i proszek mieszamy z solą. Masło należy ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Jajka dodajemy, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zważyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodajemy na koniec ekstrakt z migdałów. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników. Czekoladę można roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy czekoladę, mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy na zmianę jasną i ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem robimy w cieście zygzaki. Pieczemy w temperaturze 160ºc przez około 70 – 80 minut.
Mąkę i proszek mieszamy z solą. Masło należy ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Jajka dodajemy, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zważyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodajemy na koniec ekstrakt z migdałów. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników. Czekoladę można roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy czekoladę, mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy na zmianę jasną i ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem robimy w cieście zygzaki. Pieczemy w temperaturze 160ºc przez około 70 – 80 minut.