Składniki:
- makaron Czaniecki – rurka ukośna
- biała kiełbasa
- 4 łyżki oleju
- cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Kiełbasę kroimy na małe kawałki, cebulę w kostkę. Dusimy na oleju. Gotowe przekładamy do odcedzonego makaronu i razem mieszamy. Doprawiamy majerankiem, sola oraz pieprzem.
Rurka ukośna to kolejny z makaronów Czaniecki, który mogłam degustować dzięki współpracy z portalem Uroda i Zdrowie. Opakowanie to 500 gram makaronu. Przy czym 100 g to tylko 349 kcal, czyli śmiało więc można się nim zajadać z innymi dodatkami. Moja propozycja to makaron z białą kiełbasą i duszoną cebulą. Jednakże makaron ten wykorzystałam również do zapiekanek, gdzie sprawdził się znakomicie i smacznie. Kolejny makaron firmy Czaniecki, który nie skleja się po ugotowaniu. Nie lubię „pozbijanego” makaronu, który nie wygląda ani estetycznie, ani też nie je się go dobrze. W przypadku tego makaronu takie sytuacje nie miały miejsca. Paczka makaronu wystarcza na 5-6 mniejszych porcji lub 4 większe, na duży apetyt. Gotuje się bardzo szybko, bo tylko 10 minut. Co dla osób zapracowanych staje się niezastąpionym składnikiem w kuchni. Lubię makaron al dente i taka właśnie jest rurka ukośna zaraz po ugotowaniu. Muszę przyznać, że makarony Czaniecki mile mnie zaskoczyły zarówno smakiem, tym, że się nie sklejają oraz różnorodnym asortymentem. Niestety będąc ostatnio w dwóch z marketów nie mogłam go odszukać na półkach. Bardzo żałuję, bo mam już swoich faworytów wśród makaronów tej firmy. Bardzo się cieszę, że mogłam być testerką tej firmy, z radością i przekonaniem mogę polecić te makarony!