Łyżka

Łyżkę trzymamy w prawej ręce (wyjątek stanowi spaghetti, przy jedzeniu którego łyżkę trzymamy w lewej, a widelec w prawej ręce).
Łyżkę wkładamy do ust spiczastą stroną (sposób francuski) lub bokiem (sposób angielski).
Rodzaje łyżek:
największe łyżki służą do nakładania sosów i potraw, łyżki „stołowe” to łyżki do zupy (wyjątkiem są zupy podawane w filiżankach, do których podajemy małe łyżeczki), mniejsze łyżeczki to kolejno: łyżeczki deserowe, do lodów, do herbaty i do kawy (malutkie do espresso, o długiej rączce do cafe latte), specjalne łyżki są do konfitur (z wyżłobieniem, pozwalającym na odcieknięcie płynu), do kompotu, do sałatki (często połączone z szerokim widelcem sałatkowym).
Źródło: www.kucharek.pl

Dodaj komentarz