Składniki:
Kaszka kuskus
Brokuł
100 g ciecierzycy wcześniej ugotowanej
½ paczki świeżego szpinaku
5-6 pieczarek
500 ml rosołu z kury
2-3 piersi z kurczaka
Przyprawy: sól i pieprz
Na farsz do piersi z kurczaka:
1 słoiczek oliwek czarnych
7-8 śliwek suszonych
4-5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na małe różyczki. Pieczarki kroimy w talarki, szpinak dobrze płuczemy i osuszamy. Warzywa dodajemy na rozgrzany olej i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy bulion z kury. Dusimy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy ciecierzycę i kuskus. Gdyby bulionu z kury było za mało by kuskus spęczniał, dolewamy wody. Gotujemy do momentu aż kuskus będzie gotowy do spożycia. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. W piersiach z kurczaka nacinamy kieszonki. Oliwki, czosnek oraz śliwki miksujemy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy piersi. Zapiekamy w piekarniku 35-40 minut w 170 stopniach lub smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron.