Ostatnio wpadła mi w ręce kuchnia ziemi świętokrzyskiej. Nawet nie wiedziałam jaka to perełka smaków. Wszystkie te nazwy, smaki, przepisy. Istny zawrót głowy. Szczerze przyznam, że nie których potraw zupełnie nie znałam mimo iż w świętokrzyskim bywałam.
Przeglądając książkę od razu wiedziałam co przygotuję. Także już wkrótce możecie spodziewać się choćby Ciupki z grochem czy Prażoki. Przepisy są podzielone na kategorie i w każdym rozdziale jest ich naprawdę sporo.
Przepisy nie są przypadkowe, ale przekazywane z pokolenia na pokolenie. To książka to tradycja sama w sobie. Ja osobiście jestem zachwycona tą książką.
Książka sama w sobie jest prosta, nie ma przerysowanych zdjęć, przepisy są zapisane jakby w notatniku naszej babci. Możemy też znaleźć kilka ciekawostek również o samym regionie.
Musicie koniecznie sięgnąć po tę książkę abyście sami się przekonali, że to niesamowita kulinarna wędrówka szlakami regiony świętokrzyskiego.