Naszła mnie ochota
I nie mogłam się oprzeć
Finał był taki…
Składniki:
farsz do krokietów:
0,5 kg kapusty kiszonej,
1 duża cebula,
5 dag suszonych grzybów,
3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów,
przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu do gotowania kapusty, sól, pieprz, jarzynka do smaku
ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
2 szklanki mleka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli do smaku,
olej do smażenia naleśników
(jeśli ciasto jest za rzadkie i naleśniki się rwą, to dodajemy mąki, a jak za gęste i naleśniki są sztywne, to mleka)
panierka:
2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia krokietów
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju. Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają. Wykonanie farszu – suszone grzyby namoczyć i przykryć aż zmiękkną, a następnie gotować. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju, dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby.
Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i vegetą. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę, tj.: 2 boki zawijamy do środka, lub rulonik. Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju.