Pyszności!
A jakże!
Koniecznie spróbuj!
Składniki:
- 300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 g mrożonych krewetek
- 1 papryka
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno starte
- 2 łyżki drobno startej cebuli
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju roślinnego
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1/2 lub 1 łyżeczka ostrej żółtej pasty curry
Przygotowanie:
Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę. Zetrzeć obrany czosnek, imbir i cebulę na małych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć starty imbir, czosnek i cebulę (oraz gotową pastę curry jeśli jej używamy) i smażyć przez około 3 minuty lub do czasu aż składniki lekko się zrumienią, włożyć krewetki, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę, zeskrobując drewnianą łopatką lekkie zrumienienia z dna patelni. Dodać paprykę, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos, zeskrobać resztki z dna patelni, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia.