Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym i bekonem

Zapraszam dziś na obiad

Miejsca starczy

Zupy też:)



Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 100 g śmietany
  • 3 plasterki usmażonego bekonu
  • sól
  • pieprz
  • duża łyżka masła


Przygotowanie:

Obraną i oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w 1,5 litrze wody. W tym czasie na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę masła i wrzucamy na nią oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania płynu. Pieczarki dodajemy do ugotowanych warzyw i razem gotujemy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aby zupa uzyskała konsystencje kremu. Jeśli część płynu odparowało podczas gotowania uzupełniamy go przegotowaną wodą, tak, aby krem nie był zbyt gęsty. Zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym oraz z usmażonymi plasterkami boczku.


Dodaj komentarz