Wyborne
Idealne
Delikatne
Składniki:
- 6 jajek
- mleko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek bułki tartej
- cebula
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Masło topimy na patelni i dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, dusimy chwilę. Mąkę mieszamy z mlekiem, ilość powinna być taka by mąka się rozpuściła. Dolewamy mleko z mąką do cebuli, gotujemy na małym ogniu. Wciąż dolewamy mleko ale już bez mąki, konsystencja masy powinna być gładka ale niezbyt rzadka. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy masa jest wciąż ciepła dodajemy bułkę tartą. Na sam koniec kiedy masa wystygnie dodajemy ser i jajka. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki. Zapiekamy w piekarniku 20 minut w temperaturze 170 stopni.