Kotleciki z jajek

 

Wyborne

Idealne

Delikatne

Składniki:
  • 6 jajek
  • mleko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • cebula
  • 150 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Masło topimy na patelni i dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, dusimy chwilę. Mąkę mieszamy z mlekiem, ilość powinna być taka by mąka się rozpuściła. Dolewamy mleko z mąką do cebuli, gotujemy na małym ogniu. Wciąż dolewamy mleko ale już bez mąki, konsystencja masy powinna być gładka ale niezbyt rzadka. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy masa jest wciąż ciepła dodajemy bułkę tartą. Na sam koniec kiedy masa wystygnie dodajemy ser i jajka. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki. Zapiekamy w piekarniku 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Dodaj komentarz