Koszyczek z czekolady z musem espresso

Składniki:
  • 1 ciemna czekolada
  • 3 łyżeczki kawy espersso
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki rozpuszczonego masła
  • folia aluminiowa
  • pomarańcza lub mandarynka
Przygotowanie:
W zależności jaki chcemy rozmiar koszyczka używamy do większego pomarańczę a do mniejszego mandarynkę. Z foli wycinamy kwadrat, owijamy w nią owoc a na spodzie folii tworzymy podstawę, uciskając ją delikatnie. Należy rozpuścić 1/2 czekolady, ja użyłam do tego mikrofalówki, ustawiłam na najmniejsze grzanie i rozpuszczałam w szklanym naczyniu półtora minuty. Następnie małą łyżeczką wysmarowałam spód i boki, utworzonego z folii koszyczka. Następnie należy tak przygotowany koszyczek pozostawić w lodówce na 30 minut aż stwardnieje. Po tym czasie delikatnie należy zdjąć folię, uważając by nie „rozwalić” naszego dzieła:) Resztę czekolady również należy rozpuścić. Do czekolady dodajemy kawę, masło oraz jajko, wszystko razem mieszamy. Mus przekładamy do koszyczków i pozostawiamy w lodówce na przynajmniej 3 godziny.

Dodaj komentarz