Składniki:
ciasto
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe
polewa
- 1 opakowanie margaryny
- 1/2 szklanka wody
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Mak należy sparzyć i odsączyć, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem. Formę smarujemy masłem, na którą wlewamy ciasto. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni. Składniki na polewę należy zagotować, na końcu dodajemy kakao. Ciasto kroimy na ciastka, namaczamy w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Mak należy sparzyć i odsączyć, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem. Formę smarujemy masłem, na którą wlewamy ciasto. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni. Składniki na polewę należy zagotować, na końcu dodajemy kakao. Ciasto kroimy na ciastka, namaczamy w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.