Sezon na kapustę kiszoną otwarty. Pierwsze co kojarzy mi się z kapustą to oczywiście kapuśniak, pierogi z kapustą i grzybami. Oraz kapusta z grochem i właśnie z tym przepisem do Was pukam. Na pewno znacie i lubicie, a dla tych, którzy jeszcze nigdy nie mieli okazji wykonać tego dania kieruję ten wpis. I oczywiście życzę dużo zabawy i smaku:)
Składniki:
- 1 litrowy słoik kapusty kiszonej
- 1 lub 1 ½ szklanki grochu łuskanego
- Przyprawy: łyżeczka kminku, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, łyżka jarzynki, szczypta pieprzu, ew. maggi, pieprz
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy w garnku do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym, groch gotujemy w osobnym garnku do miękkości, dobrze jak jest już lekko rozwalający się. Odsączamy wodę z dwóch garnków i łączymy produkty w jednym. Dodajemy przyprawy, ilość można zwiększyć, według uznania. Dodajemy olej i wszystko razem mieszamy.