Z przepisy Smacznej Pyzy
I faktycznie wyszło smacznie
Nawet pysznie bym rzekła
Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 350 g buraków ćwikłowych
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżeczki ziarenek kminku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
- 20 g soli niejodowanej – 1 łyżka
Przygotowanie:
Główkę kapusty oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Poszatkowałam cienko. Rozdrobnioną kapustę przesypałam do miski i posypałam solą. Mieszałam przez kilka chwil gniotąc kawałki warzywa w rękach. Odstawiłam na godzinę żeby kapusta zmiękła i puściła sok. Buraki i chrzan umyłam, cienko obrałam, starłam. Czosnek obrałam, posiekałam, dodałam do buraków. Wymieszałam. Zieleninę posiekałam.
Do wyparzonego słoja nakładałam warstwami kapustę, buraki i przesypywałam je zieleniną. Ugniatam. Na wierzch wlałam resztę soku z kapusty jaki został mi w misce. Nie nakładajcie warzyw wyżej niż do 3/4 wysokości słoika bo nawet jeśli je dobrze ubijecie to w procesie kiszenia powstające gazy podniosą je mocno. Wierzch warzyw musi być przykryty płynem – jeśli kapusta puści zbyt mało soku dodaj zwykłej, przegotowanej i ostudzonej wody. Nie za dużo i nie do pełna, wystarczy 1-2 cm nad powierzchnię kapusty.
Słoik należy zakręcić i odstawić na kilka dni. Jeśli jest bardzo ciepło to po 3-4 dniach kapusta będzie już ukiszona i można ją jeść. Po napoczęciu kiszonki ugniećcie resztę tak żeby wierzch był nadal przykryty sokiem. Po kilka dniach słoiki można wynieść w chłodne miejsce żeby spowolnić proces kiszenia albo nawet schować je do lodówki. Przed wyniesieniem dokręcam mocno zakrętki.