Bardzo dokładnie oczyszczone z piasku i leśnej ściółki grzyby można pokrajać na mniejsze kawałki lub np. kapelusze borowików pozostawić w całości.
Można nawlekać je na nitki, nabijać na rozgałęzione gałązki z kolcami lub druty suszarki albo układać na metalowe sita. Suszyć najpierw w promieniach słońca, a dosuszyć w ciepłym piekarniku. Kończyć suszenie, gdy grzyby przy zginaniu w palcach stają się łamliwe. Ususzonych grzybów nie należy przechowywać zawieszonych luzem, lecz układać w szczelnych słojach lub puszkach, aby ochronić je przed wietrzeniem, nasiąkaniem wilgocią i pleśnieniem. Wysuszoną dokładnie mieszankę grzybów można przerobić na bardziej przydatną mączkę grzybową. W tym celu bardzo suche grzyby zemleć w młynku. Mączkę wsypać do suchych, szczelnych słoików. Mączkę taką dodaje się do zup i sosów w trakcie gotowania. Jest to dobry sposób wykorzystania twardych trzonów czy grzybów gorszej jakości.