Najlepszym i najstarszym sposobem jest oczywiście suszenie grzybów nawleczonych na sznurek albo drut. Można również nabić grzyby na patyk lub rozłożyć na sitach. Aby jednak nie utraciły właściwości odżywczych i witamin, bardzo istotna jest temperatura suszenia – w początkowym etapie powinna być umiarkowana i nie przekraczać 50˚C. Dopiero, gdy grzyby stracą większość wody, wtedy można pozwolić sobie na zwiększenie temperatury i tak kolejno będzie to: 60˚C , a pod koniec suszenia nawet 70˚C.
Najlepsze do suszenia jest oczywiście słońce, ale można wykorzystać w tym celu również piekarnik. Pamiętać należy wówczas o tym, by grzybami od czasu do czasu poruszyć, by nie przywierały do sita lub blachy, na której są umieszczone. Ważne również, by ich nie przypiec. Nie należy myć grzybów przed suszeniem!! Ponieważ nasiąkają one dodatkowo wodą i wskutek tego będą schły o wiele dłużej. Przed suszeniem grzyby wystarczy wyczyścić na sucho.
Małe grzyby najlepiej zasuszyć oczywiście w całości. Najbardziej praktyczną formą jest jednak krajanka. Kapelusze i nóżki należy pokroić w plastry o grubości około 1 cm, następnie rozłożyć je na sitach, pergaminie lub płótnie, pamiętając, by na 1 metrze kwadratowym znajdowało się nie więcej niż 4 kg pokrojonych grzybów. Grzyby układamy warstwami, by nie wyschły zbyt szybko. Dobrze wysuszony grzyb jest elastyczny, łamie się dopiero wówczas, gdy mocno go zegniemy. Grzybów niedosuszonych nie będziemy w stanie złamać, a przesuszone są bardzo kruche. Dlatego podczas suszenia powinno się robić selekcję.
Najlepsze do suszenia jest oczywiście słońce, ale można wykorzystać w tym celu również piekarnik. Pamiętać należy wówczas o tym, by grzybami od czasu do czasu poruszyć, by nie przywierały do sita lub blachy, na której są umieszczone. Ważne również, by ich nie przypiec. Nie należy myć grzybów przed suszeniem!! Ponieważ nasiąkają one dodatkowo wodą i wskutek tego będą schły o wiele dłużej. Przed suszeniem grzyby wystarczy wyczyścić na sucho.
Małe grzyby najlepiej zasuszyć oczywiście w całości. Najbardziej praktyczną formą jest jednak krajanka. Kapelusze i nóżki należy pokroić w plastry o grubości około 1 cm, następnie rozłożyć je na sitach, pergaminie lub płótnie, pamiętając, by na 1 metrze kwadratowym znajdowało się nie więcej niż 4 kg pokrojonych grzybów. Grzyby układamy warstwami, by nie wyschły zbyt szybko. Dobrze wysuszony grzyb jest elastyczny, łamie się dopiero wówczas, gdy mocno go zegniemy. Grzybów niedosuszonych nie będziemy w stanie złamać, a przesuszone są bardzo kruche. Dlatego podczas suszenia powinno się robić selekcję.
Źródło : www.nawidelcu.pl