Porcje lodów nakładamy do pucharków lub na wafle.
Możemy je ozdabiać/podawać z wszelkiego rodzaju orzechami (w całości, pokruszone, wiórki), owocami, czekoladą, cukierkami, żelkami, galaretka, wiórkami kokosowymi, ptasim mleczkiem, bitą śmietaną, biszkoptami, małymi ciasteczkami. Polewać możemy sosami, sokami i polewami o smakach czekolady, toffi, syropem klonowym, karmelem. Oczywiście można skropić je odrobiną alkoholu (likier, koniak, rum), ale to wersja tylko dla dorosłych 🙂
Wafelki mogą być także w różnych kształtach i kolorach. Możliwości jest bardzo dużo.
Chcesz zachwycić gości? Podaj lody w skórce cytrusowej! Wystarczy wydrążyć połówkę pomarańczy lub grejpfruta i podać w niej lody.
Połówkę wydrążonego melona można wypełnić lodami, a następnie pokroić na kawałki, jak arbuza. Możemy także mniejszymi kuleczkami lodów i sorbetu fantazyjnie udekorować wafle.
Dla dzieci możemy postarać się ułożyć „bałwanka”, którego dodatkowo można oprószyć wiórkami kokosowymi.
Gałki lodów śmietankowych możemy podać w małych babeczkach biszkoptowych, polane polewą czekoladową, przyozdobione kawałkami orzechów czy kawałkami czekolady.
Możemy też pomiędzy biszkoptem rozetrzeć zamiast masy lody.