Jak podawać i przyrządzać zrazy?

Aby farsz nie wypływał podczas zwijania mięsa, nie powinien być za rzadki ani zbyt obficie nałożony.

Zrazy zawijane trzeba mocno, raz koło razu, owinąć białą bawełnianą nicią lub zręcznie spiąć specjalnymi igłami. Zapobiegamy w ten sposób nie tylko wypłukiwaniu się farszu podczas duszenia, ale również odkształcaniu się porcji.

Na stół podajemy rolady bez nitek i igieł.

Wszelkie zrazy podaje się zwykle na głębszym półmisku lub w salaterce razem z sosem, w którym się dusiły.

Najodpowiedniejsze dodatki do zrazów to kasze, przede wszystkim gryczana i pęczak. Można je też podawać z ziemniakami lub kluskami: kopytkami, śląskimi, francuskimi i kładzionymi. Z warzyw bardzo pasują zasmażane buraczki i kapusta, również czerwona.

Źródło: Poradnik Domowy

Dodaj komentarz