Jak kroimy ser?

Ser nie musi byś pokrojony – każdy odkrawa sobie po prostu kawałek tego serka, na który ma ochotę. Oczywiście możemy podać już pokrojone. Warto wtedy pamiętać, iż ser kroimy przede wszystkim w zależności od jego kształtu. I tak sery okrągłe kroimy jak tort, sery podłużne w plastry (około 1 cm grubości), małe dzielimy na pół, a typu ementaler podajemy w podłużnych, trójkątnych plastrach (ułożonych naprzemiennie). Inne sposoby przedstawiam poniżej:
1. Twarde serki w kawałkach – odcinamy gruby plaster, a następnie kroimy go w słupki.
2. Małe, okrągłe serki pleśniowe –  kroimy w trójkąty, jak tort.
3.
Małe, kuliste serki, a także w kształcie piramidy kroimy trzy etapowo: najpierw wykrawamy trójkątne porcje, dzielimy na pół, a następnie kroimy w trójkąciki.
4.  Małe, prostokątne serki  kroimy od środka do narożników, tak aby powstało osiem trójkątnych porcji, które potem możemy podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty.
5.
Sery w kształcie wydłużonego trójkąta (np.: brie) porcjujemy w wąskie plastry.
6. Sery pleśniowe typu rokpol kupujemy najczęściej w postaci wyciętych z krążka trójkątów. Taki kawałek kładziemy na desce na boku i kroimy na mniejsze trójkąty.

Dodaj komentarz