O zesz Ty jaki pyszny!
Zaręczam Wam
Nie pożałujecie:)
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny
- ocet winny
- płaska łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- duża cebula
- czerwona papryka
- sól
- pieprz
- szczypta sproszkowanego chili
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- olej do smażenia
- puszka pokrojonych pomidorów (400g)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 30% śmietana
Przygotowanie:
Wołowinę skrapiamy octem winnym, posypujemy suszoną papryką i trzymamy w takiej marynacie przez noc w lodówce. Następnie kroimy mięso w kostkę i obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do rondla wlewamy 2-3 łyżki oleju, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy również czosnek. Mięso dodajemy do cebuli i czosnku. Dolewamy wody (tak by przykryło mięso, trzeba obserwować podczas duszenia czy wody jest wystarczająco, by nam się nie przypaliło mięso) i dusimy ok. 1 h. Kroimy oczyszczoną paprykę w paski, dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy. Dusimy z mięsem przez kolejne 30 minut. Wołowina jest miękka gdy można widelcem przepołowić ją na pół. Podajemy z plackami, ryżem lub ziemniakami.