Gulasz wołowy

O zesz Ty jaki pyszny!

Zaręczam Wam

Nie pożałujecie:)

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny
  • ocet winny
  • płaska łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • duża cebula
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta sproszkowanego chili
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • olej do smażenia
  • puszka pokrojonych pomidorów (400g)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 30% śmietana

 

Przygotowanie:

Wołowinę skrapiamy octem winnym, posypujemy suszoną papryką i trzymamy w takiej marynacie przez noc w lodówce. Następnie kroimy mięso w kostkę i obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do rondla wlewamy 2-3 łyżki oleju, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy również czosnek. Mięso dodajemy do cebuli i czosnku. Dolewamy wody (tak by przykryło mięso, trzeba obserwować podczas duszenia czy wody jest wystarczająco, by nam się nie przypaliło mięso) i dusimy ok. 1 h. Kroimy oczyszczoną paprykę w paski, dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy. Dusimy z mięsem przez kolejne 30 minut. Wołowina jest miękka gdy można widelcem przepołowić ją na pół. Podajemy z plackami, ryżem lub ziemniakami.


 

Dodaj komentarz