Sezon na grzyby w pełni. Wszędzie widać ilość grzybiarzy i ich zdobycze A ja dziś do Was przychodzę z moimi marynowanymi grzybkami. Kto robił już w tym roku? Chwalimy się
A oto przepis:
Składniki
2 kg grzybów
1 cebula
Zalewa
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
Przygotowanie
Grzyby dokładnie należy oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na plasterki.
Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz.
Do wody wrzucić grzyby i cebulę, gotować przez ok. 5 minut.
Odcedzić i włożyć do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości.
Zalać wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręcić pokrywkami. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.
Znów odwrócić i odstawić do spiżarki lub piwnicy.