Gołąbki z ryżem i mięsem

Przysiadł na parapecie,

taki jeden.

Rozłożył skrzydła i pofrunął w niebo…

Składniki:

na gołąbki:

  • główka kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 paczki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu w płynie

na sos:

  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy:sól, pieprz, maggi, oregano

Przygotowanie:

Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście.

Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.

 Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Następnie zalewamy je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu.

W tym samym czasie przygotowujemy sos do gołąbków. Cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy czosnek, wszystko razem chwilkę dusimy na oliwie, zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku. Można dodać 1/2 – 1 szklankę wody wody, ja tego nie zrobiłam i było mało sosu. Gołąbki polewamy sosem i podajemy.

Dodaj komentarz