W tym roku zaprosiłam je
Bo z grzybkiem są i ryżem
Doprawione bosko:)
Składniki:
- kapusta biała niezbyt duża
- 2 torebki ryżu
- ok. 120 g suszonych lub zmrożonych grzybów (suszone namaczamy wcześniej przez całą noc)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- woda do podlania
- 1-2 łyżki oleju
- sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek, maggi, czosnek granulowany
- cebula do okraszenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy. Z kapusty wycinamy głąb i przez chwilkę obgotowujemy ją w gorącej wodzie (liście nie mogą być zbyt ani zbyt miękkie, i tak gołąbki będą się jeszcze dusić). Grzyby siekamy. Na patelnię wlewamy olej i dodajemy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy chwilkę. Dodajemy posiekane grzyby. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie, mieszamy ryż i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać maggi oraz tymianek, również czosnek granulowany. Liście napełniamy farszem i mocno zawijamy. W garnku na dnie układamy liście kapusty i układamy następnie gołąbki warstwami. Całość podlewamy niewielką ilością wody, na sam spód praktycznie. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Masę wykładamy na wierzch gołąbków.