Czasem musisz spróbować.
By uwierzyć.
Że jest wyśmienite.
Składniki:
- główka kapusty
- 2 kg ziemniaków
- szklanka kaszy gryczanej
- 3 duże cebule
- bulion warzywny (może być z kostki)
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy. Liście kapusty wrzucamy do gotującej wody na 2-3 minuty. Po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki ścieramy na grubej tarce. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie wraz ze startymi ziemniakami. Następnie wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na zimne liście kapusty i zawijamy. Dusimy, zalewając bulionem. Do momentu aż kapusta będzie miękka. Podałam z sosem pieczarkowym, można ze skwarkami, lub w wersji postnej, polane masłem.