Galareta z nóżek i golonki

Wpadły do mnie

Na chwilę

A zostały na dłużej

 

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 większa golonka
  • jarzynka
  • 8 zieli angielskich
  • 5 liści laurowych
  • pieprz
  • 2 główki czosnku – można zmniejszyć ilość
  • 1 op. żelatyny

Przygotowanie:

Nóżki i golonkę dobrze myjemy. Wsadzamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać mięso, ja zazwyczaj gotuję w szybkowarze przez 2 godziny. Wrzucamy przyprawy. Gdy mięso odchodzi od kości oznacza, że jest już ugotowane i idealne do naszej potrawy. Obieramy kości z mięsa. Mięso wraz ze skórą kroimy drobno. Można wyrzucić niektóre tłuste elementy. Doprawiamy galaretę do smaku, ja dodaję jarzynkę. Mimo wszystko dodaję też jedno opakowanie rozpuszczonej żelatyny. Wlewamy do salaterek, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz świeżo zmielony pieprz i jak galareta wystygnie, wstawiamy do lodówki aby stężała. 


Dodaj komentarz