Galareta z golonki

Składniki:

  • golonka wieprzowa
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • ½ korzenia selera
  •  pietruszka
  • cebula
  • żelatyna
  • kilka ząbków czosnku
  • liść laurowy
  •  ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy jarzyny, mieszankę ziołową, ½ czosnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Po ugotowaniu wyjmujemy marchewki, odsączamy mięso i pozostawiamy do przestygnięcia. Z wywaru wyjmujemy warzywa. Do wywaru dodajemy resztę czosnku. Rozpuszczamy żelatynę według przepisu na opakowaniu. Mięso należy oddzielić od kości i pokroić na drobniejsze kawałki.  Formę należy napełnić mięsem i gotowaną marchewką. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do schłodzenia w lodówce (najlepiej na 24 godziny).



Dodaj komentarz