Składniki:
- golonka wieprzowa
- 3 marchewki
- 1 por
- ½ korzenia selera
- pietruszka
- cebula
- żelatyna
- kilka ząbków czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy jarzyny, mieszankę ziołową, ½ czosnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Po ugotowaniu wyjmujemy marchewki, odsączamy mięso i pozostawiamy do przestygnięcia. Z wywaru wyjmujemy warzywa. Do wywaru dodajemy resztę czosnku. Rozpuszczamy żelatynę według przepisu na opakowaniu. Mięso należy oddzielić od kości i pokroić na drobniejsze kawałki. Formę należy napełnić mięsem i gotowaną marchewką. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do schłodzenia w lodówce (najlepiej na 24 godziny).