Kaloryczne są nie tylko frytki! Również skład wielu sałatek, przyprawia o zawrót głowy nie jednego dietetyka. Doradcy żywieniowi przestrzegają, jeśli jesz sałatkę rób to z rozwagą!
Mit 1 To tylko sałatka
Niestety nie! Zanim w barze sałatkowym lub w sieci Fast – Food wybierzemy sałatkę, dobrze się zastanówmy. Większość z nich to przysłowiowe bomby kaloryczne. Mają ponad 400 kalorii i 40 gram tłuszczu. Główną przyczyną tak wysokiej kaloryczności są dodawane do nich sosy, zwane dressingami. Zwykły hamburger ma 255 kcal i 9g tłuszczu. Sałatka Chicken Premiere z jedną saszetką sosu Winegret to już 560 kcal w tym 38g tłuszczu. Gdy dodamy dwie saszetki, nasz posiłek będzie miał aż 755 kcal i prawie 58g tłuszczu!. Sałatki z dodatkiem sosów mają wielu zwolenników, ale nie są aż tak zdrowe jak myślimy. W swym składzie zawierają syntetyczne barwniki, zagęszczacze, konserwanty i stabilizatory – związki przedłużające trwałość produktów. Nadmierne ich spożycie może powodować wzdęcia, wypryski na skórze oraz szereg reakcji alergicznych. Kryją się one pod symbolicznymi cyframi i większości z nas nic nie mówią. Najczęściej dodawanym konserwantem jest benzoesan sodu E 211 lub kwas benzoesowy E 210.
Mit 2 Odtłuszczony dressing jest zdrowszy
Nie do końca jest to zgodne z prawdą. Odtłuszczone sosy posiadają co prawda mniejszą zawartość tłuszczu, ale odbywa się to kosztem zwiększonej ilości cukru – nawet do dwóch łyżeczek na porcję – i nie oferują cennych składników odżywczych. Dodatkowo mogą zmniejszać przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – beta-karotenu (prowitaminy wit.A) oraz wit.E, które są naturalnymi antyoksydantami. Ich niedobór może prowadzić do chorób serca i przedwczesnego starzenia się organizmu. Zwolennicy naturalnie sporządzonych sosów na bazie oliwy z oliwek, przyswajają więcej składników odżywczych niż Ci, którzy preferują dressingi typu light lub fat- free.
Mit 3 Seler naciowy ma ujemny indeks kaloryczny
Jedna część selera naciowego to 6 kcal. Warzywo to sprzyja szczupłej sylwetce, ale na jego trawienie nie zużytkujesz dodatkowych kalorii. Naukowcy z Instytutu Beltsville – Centrum Żywienia w Maryland, USA i Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie ostrzegają przed tym mitem. Jak dotąd nie odkryto żywności o ujemnym indeksie kalorycznym!
Mit 4 Sałata to tylko sałata
Nie wtedy, kiedy doceniamy jej wartość odżywczą i smak. Sałata skutecznie eliminuje z naszego organizmu toksyny oraz zawiera cenne przeciwutleniacze np. witaminę C (antyoksydant). Kolejnym bohaterem jest szpinak. Zawiera on duże ilości luteiny, która zapobiega chorobom nowotworowym i chorobom oczu, m.in. ślepocie. Sałata rzymska posiada cenne beta-karoteny (pochodne wit.A). Sałata lodowa zawiera w większości wodę i składniki mineralne, przez co jest bardzo chrupiąca i małokaloryczna,100 g sałaty ma tylko 20 kcal. Jednak wszystkie odmiany sałaty uprawiane w pobliżu dróg lub zanieczyszczonych zbiorników wodnych, łatwo chłoną szkodliwe dla zdrowia substancje i metale ciężkie, np. ołów i azotany.
Mit 5 Tylko zielone
Więcej karotenu, który nadaje skórze wygląd opalenizny, zawierają warzywa o czerwonym i pomarańczowym zabarwieniu. Są pełne przeciwutleniaczy, skutecznie zapobiegają chorobom serca i korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Spożycie rzodkiewek, kiełków lucerny i pomidorów może odgrywać ważną rolę w profilaktyce niektórych chorób np. schorzeń układu krążenia.
Mit 6 Proteiny w fasoli
Porcja fasoli zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na proteiny.
¼ puszki czerwonej fasolki konserwowej (60g) dostarcza 51 kcal i ok.
4 g białka – ta ilość zdecydowanie nie wystarcza na pokrycie dziennego zapotrzebowania na białko!
Możesz zwiększyć ilość białka dodając do porcji sałatki: stosować jako umiarkowany dodatek:
· średnie jajko (60g) 83 kcal i 7,5g białka (uwaga: źródło cholesterolu i kalorii), lub
· płaską łyżkę tartego parmezanu (12g) 54 kcal i ok. 5g białka (uwaga: zawiera również duże ilości tłuszczów nasyconych)
Lub najlepiej dodać:
· ½ puszki tuńczyka w sosie własnym (65g) 62 kcal i ok. 14g białka, lub
· 2/3 średniej porcji filetu z piersi kurczaka (100g) 99 kcal i 21,5g białka.
Mit 7 Niskokaloryczna przekąska z bekonem
Jeśli do sałaty, dodamy usmażony i posiekany boczek to nadal możemy traktować ją wyłącznie jako małokaloryczną przekąskę. Ani bekon ani boczek nigdy nie dołączą do grona zdrowej żywności. Zawierają głównie tłuszcz nasycony (oraz zły cholesterol – tzw. LDL) powodujący powstawanie zmian miażdżycowych oraz wzrost poziomu cholesterolu całkowitego. Dwa średnie plasterki boczku to aż 510 kcal i 53g tłuszczu.
Mit 8 Sałatką możemy się struć
Pomimo, że powszechnym źródłem zakażeń bakteriami Salmonelli jest drób i surowe jaja, to ostatnie badania wykazały, że sałata może również stanowić źródło zakażenia dla człowieka. Jak bakterie dostają się do sałatki? Odpowiedz jest prosta – z brudnej, zanieczyszczonej wody i ziemi w której rosną. Szkodliwe dla zdrowia substancje, przedostają się też z desek do krojenia i noży lub przez bezpośredni kontakt z brudnymi rękami. Nie poradzisz na to zbyt wiele, kiedy jadasz w restauracjach lub barach. W domu warzywa myj zawsze pod strumieniem bieżącej wody.
Mit 9 Sałata ekologiczna jest zdrowsza
Najważniejsze jest to czy warzywa są świeże a nie, z jakich upraw pochodzą.Po ich zerwaniu, z każdym kolejnym dniem tracą zasoby witamin z grupy B, C oraz szereg innych cennych składników odżywczych.
Oczywiście są powody by jeść warzywa ekologiczne, ale musimy mieć pewność ze pochodzą one z wiarygodnych źródeł i że są świeże. Wydawaniem certyfikatów zajmują się np. Agro Bio Test.
Najlepiej wybierać warzywa, w tym także sałaty, pozbawione opakowań. Jeśli kupujemy sałatę zapakowaną w specjalnie przeznaczoną do tego folię mikroperforacyjną, umożliwiającej dostęp powietrza, to nie ma powodu sądzić, że jej wartość odżywcza jest obniżona. Delikatne rodzaje sałat, najlepiej przechowywać po uprzednim opłukaniu i osuszeniu. Liście
można owinąć w papierowy ręcznik i przechowywać w szufladzie lodówki przez 2-4 dni. Wtedy mamy pewność, że sałata zachowa świeżość. Trwalsze rodzaje sałaty, jak: rzymska czy masłowa, można przechowywać dłużej, nawet do tygodnia. Najlepszą temperaturą jest 0°C, w której sałata nawet po 6 dniach przechowywania nadal zachowuje dobrą jakość.