Otwierasz słoik i czujesz lato. Idealny dżem do kanapek, do herbaty, do deserów i naleśników. Jego zastosowanie jest uzależnione od naszej fantazji. Jest mega pyszny. Polecam gorąco.
Składniki:
- 2 większe marchewki
- 700-800 g porzeczek
- 1 op Zelfix
- 500 g cukru, najpierw dodaj mniej i sprawdzaj smak
- cynamon mielony
Przygotowanie:
Marchew należy oczyścić, umyć, zetrzeć na bardzo drobne wiórki. Porzeczki należy umyć, obrać z łodyżek przełożyć do garnka i gotować ok. 10 min, następnie dodać startą marchew, gotować do miękkości. Następnie dodać cynamon do smaku i wszystko razem zmiksować blenderem jeżeli jest taka konieczność – jeżeli lubimy wyczuwać większe kawałki owoców i warzyw w dżemie nie robimy tego. Dodajemy Żelfix, zagotowujemy. Wsypujemy cukier, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 3-4 min.Dżem należy zdjąć z ognia, napełnić do pełna słoiczki, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min do góry dnem.