Deser z truskawkami i bezą

 

Kiedy jesteś w niebie

Zapewne tak się czujesz

Stąpając po chmurze

Składniki na spód:

  • 120 g ciastek

Składniki na warstwę malinową:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 450 ml gorącej wody
  • ok. 200 g truskawek

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • beziki

Przygotowanie:

Galaretkę  truskawkową rozpuścić w 450 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia. Ciasteczka owsiane pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki. Przygotować 6 większych szklanek lub pucharków (o objętości minimum 150 ml). Na dno pucharków wsypać warstwę pokruszonych ciastek. Na nie można wysypać truskawki. Gdy galaretka wystygnie, ale będzie nadal płynna, wylać ją do pucharków na warstwę ciasteczkową z wrzuconymi uprzednio świeżymi truskawkowymi. Wstawić pucharki do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce mascarpone – również miksować tylko do czasu połączenia się składników.  Tak przygotowany krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Na wierzch posypać małe beziki (lub pokruszone większe bezy),  na koniec dodać jeszcze świeże truskawki na wierzch do ozdoby. Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz