Deser z mascarpone i karmelem

Przywitał mnie

Cudowny zapach

Otulił moje zmysły

Składniki:

  • kubek śmietany 30 %
  • opakowanie mascarpone
  • cukier
  • woda
  • ciastka owsiane
  • 2-3 banany

Przygotowanie:

Przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.

Do przygotowania karmelu potrzebujemy rondla lub patelni o grubym dnie, na którą wysypujemy 1,5 szklanki białego lub brązowego cukru i wlewamy 8 łyżek wody. Całość powoli gotujemy, zwracając uwagę na to, aby cukier zdążył się rozpuścić przed wrzeniem masy – karmel gotujemy na małym ogniu, intensywnie mieszając cukier.

Gdy na masie zaczną pojawiać się bąbelki, przestajemy używać łyżki i karmel mieszamy delikatnie, wykonując koliste ruchy patelnią. Całość powinna mieć jednakowy kolor. Im dłużej przytrzymasz patelnie na ogniu, tym ciemniejszy będzie karmel.

Banany kroimy w prążki i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Do naczynia wkładamy pokruszone ciastka owsiane, następnie krem, banany, znowu krem, na koniec polewamy przestudzonym karmelem.


Dodaj komentarz