Przywitał mnie
Cudowny zapach
Otulił moje zmysły
Składniki:
- kubek śmietany 30 %
- opakowanie mascarpone
- cukier
- woda
- ciastka owsiane
- 2-3 banany
Przygotowanie:
Przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Do przygotowania karmelu potrzebujemy rondla lub patelni o grubym dnie, na którą wysypujemy 1,5 szklanki białego lub brązowego cukru i wlewamy 8 łyżek wody. Całość powoli gotujemy, zwracając uwagę na to, aby cukier zdążył się rozpuścić przed wrzeniem masy – karmel gotujemy na małym ogniu, intensywnie mieszając cukier.
Gdy na masie zaczną pojawiać się bąbelki, przestajemy używać łyżki i karmel mieszamy delikatnie, wykonując koliste ruchy patelnią. Całość powinna mieć jednakowy kolor. Im dłużej przytrzymasz patelnie na ogniu, tym ciemniejszy będzie karmel.
Banany kroimy w prążki i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Do naczynia wkładamy pokruszone ciastka owsiane, następnie krem, banany, znowu krem, na koniec polewamy przestudzonym karmelem.