Składniki:
- masło do wysmarowania foremek
- 2 łyżki cukru
- 6 pokrojonych plastrów ananasa z puszki
- 3 łyżki soku z ananasa
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
Przygotowanie:
Foremki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dno foremki opruszamy cukrem i wkładamy krążki ananasa. Miskujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, masło, cukier oraz jajka. Masa musi być jednolita. Dolewamy sok z ananasa. Ciastem zalewamy krążki ananasa i zapiekamy w piekarniku. Pieczemy 30 – 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasteczka i obracamy z foremek do góry dnem.