Czerwona kapusta z jabłkiem i miodem

Ależ fiolet proszę Pani

Kolor cudny

Talerz się ucieszy 

 

Składniki:

• 1 kapusta czerwona
• 3 cebule całkiem duże
• 3 ząbki czosnku
• 4 jabłka
• 4+6 łyżek oleju 
• 2 szklanki wody
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki miodu 
• sól
• czarny pieprz
• 3 łyżczki mąki  pszennej

Przygotowanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy wycinając głąba. Cebule obieramy, kroimy w drobna kostkę razem z czosnkiem i podsmażamy na 4 łyżkach oleju. Do garnka wrzucamy kapustę, dodajemy cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut. Na suchej patelni podsmażamy mąkę, dodajemy 6 łyżek oleju i robimy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku.


 

Dodaj komentarz