Składniki:
Farsz
- jajka 2 szt
- cukier 75 g
- masło pokrojone w kostkę 100 g
- sok z cytryny 120 ml
- truskawki 350 g
- cukier puder 1 łyżeczka
- mąka pszenna 175 g
- cukier puder 1 łyżeczka
- schłodzone masło 100 g
- starta skórka z cytryny 1/2
- zimna woda niewielka ilość
- sól szczypta
- żółtko 1 szt
Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować farsz. Do żaroodpornej miski wlać jajka, wsypać cukier i utrzeć. Dodajemy masło i sok z cytryn, umieszczamy nad rondlem z wrzącą wodą i ucieramy na gładką masę. Tę czynność wykonujemy przez 10 minut, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przykrywamy i odstawiamy na bok.
Robimy ciasto, do malaksera dodajemy mąkę, cukier, sól oraz masło i miksujemy, aż składniki się połączą. Będzie ciasto przypominać zacierkę. Przekładamy składniki do dużej miski, dodajemy żółtko, skórkę z cytryn i niewielką ilość wody i zagniatamy ciasto. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy. Ciasto przekładamy do foremki, dociskamy krawędzie. Do środka wkładamy pergamin i "fasolki" do pieczenia. Schładzamy 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 190 stopniach, następnie usuwamy "fasolki" i pergamin. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Na wystudzone ciasto nakładamy nasz farsz. Na krem układamy truskawki i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis ten bierze udział w konkursie na Kulinarnego Bloga Roku, jeśli macie życzenie to zagłosujcie na mój przepis:
Wszystkim bardzo dziękuję:)