Cytrynowa tarta z truskawkami


Składniki:

Farsz

  • jajka 2 szt
  • cukier 75 g 
  • masło pokrojone w kostkę 100 g 
  • sok z cytryny 120 ml 
  • truskawki 350 g 
  • cukier puder 1 łyżeczka
Ciasto
  • mąka pszenna 175 g
  • cukier puder 1 łyżeczka 
  • schłodzone masło 100 g 
  • starta skórka z cytryny 1/2 
  • zimna woda niewielka ilość 
  • sól szczypta 
  • żółtko 1 szt

Przygotowanie:

Najpierw należy przygotować farsz.  Do żaroodpornej miski wlać jajka, wsypać cukier i utrzeć. Dodajemy masło i sok z cytryn, umieszczamy nad rondlem z wrzącą wodą i ucieramy na gładką masę. Tę czynność wykonujemy przez 10 minut, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przykrywamy i odstawiamy na bok.

Robimy ciasto, do malaksera dodajemy mąkę, cukier, sól oraz masło i miksujemy, aż składniki się połączą. Będzie ciasto przypominać zacierkę. Przekładamy składniki do dużej miski, dodajemy żółtko, skórkę z cytryn i niewielką ilość wody i zagniatamy ciasto. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy. Ciasto przekładamy do foremki, dociskamy krawędzie. Do środka wkładamy pergamin i "fasolki" do pieczenia. Schładzamy 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 190 stopniach, następnie usuwamy "fasolki" i pergamin. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Na wystudzone ciasto nakładamy nasz farsz. Na krem układamy truskawki i posypujemy cukrem pudrem.

Przepis ten bierze udział w konkursie na Kulinarnego Bloga Roku, jeśli macie życzenie to zagłosujcie na mój przepis: 

Cytrynowa tarta z truskawkami

Wszystkim bardzo dziękuję:)

Dodaj komentarz