Pitaja jest owocem niektórych gatunków kaktusów, w tym także opuncji. Powstaje z dużych, intensywnie pachnących kwiatów, które najczęściej kwitną w nocy. Mniej więcej po miesiącu pojawia się owoc – czerwonoróżowy lub żółty. Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej. Rośnie najchętniej w suchym i ciepłym klimacie. W optymalnych warunkach owocuje nawet do 6 razy w roku. Jednak w przypadku zbyt dużej wilgotności przestaje kwitnąć i owocować.
Owoce osiągają ok. 12 cm długości i ważą od 150 do 600 gramów. Pod grubą, ale miękką skórką znajduje się biały (lub różowy) miąższ z maleńkimi, czarnymi pestkami. W konsystencji miąższ przypomina ten z owoców kiwi. Można go jeść łyżeczką. Jest soczysty, lekko kwaskowy i bardzo lekki. Najlepiej smakuje schłodzony. Pitaja ma niewiele kalorii – zawiera ich około 50. Do tego jest bogata w fosfor i wapń, a także w witaminy B, C i E. Można ją jeść samą lub wykorzystać do deserów, sałatek, soków, a także jako dodatek do herbat i naparów.