Co można gotować na parze?

Większość warzyw nadaje się do gotowania na parze, z wyjątkiem tych
liściastych oraz pomidorów. Ziemniaki (także
w mundurkach), marchew, szparagi, brokuły, kalafior a także inne warzywa zachowują naturalny kolor, mają także wyrazisty smak,
dzięki czemu nie wymagają intensywnego przyprawiania. Jeżeli jednak lubimy bukiet przypraw, polecam rozmaryn i tymianek np. do ziemniaków.

Można gotować
w ten sposób również owoce – jabłka, gruszki i śliwki.

Z mięs nadają się
do tego ryby (najlepiej w folii np. z dodatkiem natki pietruszki), owoce morza oraz drób. Wołowina w kawałku w formie wędliny na chleb również smakuje wybornie.

Poza tym, możemy ugotować ryż, różnego rodzaju kasze, kuskus oraz tradycyjne kluski na parze.
Zazwyczaj w zestawach steamera jest naczynie, w którym można również ugotować zupę.

Dodaj komentarz