Idealne
Nieziemskie
Nie oderwiesz się
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 5 białek
- szklanka cukru
- szklanka zmielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy orzechy, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Po upieczeniu biszkopt nasączyć odrobiną spirytusu oraz mieszanką z pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek.
Składniki na krem cappuccino:
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kawy cappuccino orzechowej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki mleka
- 250 g masła
Żółtka, cukier miksujemy. Dodajemy 1/3 szklanki mleka i wsypujemy kawy oraz mąkę. Resztę mleka gotujemy. Wlewamy do niego powyższą masę. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej do uzyskania gęstego kremu.
Składniki krem śmietankowy:
- 2 opakowania kremu śmietankowego z torebki
- 2,5 szklanki mleka (zimnego)
- 2 łyżki żelatyny
- 0,25 szklanki gorącej wody
Mleko ubijamy z kremem śmietankowym. Kiedy będzie gotowe, wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy szybko krem śmietankowy na masę cappuccino i wstawiamy do lodówki, aby zastygło. Można później posypać wierzch odrobiną kakao.
Dodatki:
- 2 kieliszki spirytusu + pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek
- posypka czekoladowa lub starta czekolada do dekoracji