Ciasto z malinami i budyniem

Soczyste, czerwone jak usta.

Przykuwają wzrok.

Otulone pierzyną kruszonego ciasta.

 

Składniki:

ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 125 gram miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru+ 3 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany

masa budyniowa:

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 60 gram miękkiego masła
  • 250 gram malin
       

Przygotowanie:

Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Większą część wkładamy do lodówki na 40 minut, a mniejszą do zamrażarki.

Tortownicę o średnicy 24 cm należy wysmarować masłem. Część ciasta z lodówki należy rozwałkować na pergaminie i wyłożyć tortownicę, nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10-15 minut, wyjmujemy, schładzamy do temperatury pokojowej.

2 szklanki mleka należy zagotować, w 0,5 szklanki rozpuszczamy budynie, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie, wlewamy do gotującego się mleka,  budyń gotujemy, schładzamy. Kiedy budyń będzie ciepły (nie zimny ani nie gorący) dodajemy masło i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Wykładamy na podpieczony spód, na górze układamy maliny. Można z oddzielonych białek, ubić pianę i nałożyć na maliny. Wyjmujemy z zamrażarki mniejszą część ciasta, ścieramy na maliny na tarce o grubych oczkach. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia się kruszonki.


 

Dodaj komentarz