Soczyste, czerwone jak usta.
Przykuwają wzrok.
Otulone pierzyną kruszonego ciasta.
Składniki:
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 125 gram miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru+ 3 żółtka
- 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
masa budyniowa:
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 2,5 szklanki mleka
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 60 gram miękkiego masła
- 250 gram malin
Przygotowanie:
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Większą część wkładamy do lodówki na 40 minut, a mniejszą do zamrażarki.
Tortownicę o średnicy 24 cm należy wysmarować masłem. Część ciasta z lodówki należy rozwałkować na pergaminie i wyłożyć tortownicę, nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10-15 minut, wyjmujemy, schładzamy do temperatury pokojowej.
2 szklanki mleka należy zagotować, w 0,5 szklanki rozpuszczamy budynie, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie, wlewamy do gotującego się mleka, budyń gotujemy, schładzamy. Kiedy budyń będzie ciepły (nie zimny ani nie gorący) dodajemy masło i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Wykładamy na podpieczony spód, na górze układamy maliny. Można z oddzielonych białek, ubić pianę i nałożyć na maliny. Wyjmujemy z zamrażarki mniejszą część ciasta, ścieramy na maliny na tarce o grubych oczkach. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia się kruszonki.