Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto jest przepyszne i zaskakujące w smaku, dziwię się sama sobie, że tak długo zwlekałam ze zrobieniem go w domu. Teraz jest jednym z moich ulubionych:) Przepis znalazłam tutaj.

Ciasto:

   4 jajka,
   1,5 szkl cukru,
   2 szklanki (ubite) utartej drobno marchewki,
   2 szkl mąki,

   3/4 kostki masła,
   2 łyżeczki sody,
   2 łyżeczki proszku do pieczenia,
   2 łyżeczki cukru wanilinowego,
   4 łyżeczki cynamonu,

   ¾ szklanki grubo posiekanych orzechów

 

Masło rozpuść i ostudź . Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj delikatnie marchew i pozostałe sypkie składniki.

Wlej masło do masy i bardzo dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką formy 20x30cm. Piecz w 200 stopniach około 50 minut – do suchego patyczka.

 

Polewa:

  100 g serka topionego śmietankowego,
  100g masła,
  1 szklanki cukru pudru – ja dałam mniej o połowę,
  2 łyżeczki cukru wanilinowego,

  połówki orzechów

Masło i serek rozpuść, wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Przestudzoną polewą posmarować również wystudzone ciasto. W oryginalnym przepisie jest by posmarować ciepłe ciasto. W żadnym razie bo masa się rozpuszcza i rozlewa.
Można udekorować połówkami orzechów włoskich.



Dodaj komentarz