Ciasto (Babka) kawowe

Kawa z rana dla niektórych, to jedyny sposób by sprawnie funkcjonować. Dzięki portalowi Uroda i Zdowie miałam okazję kilka przetestować. Muszę przyznać, że India Plantation AA jest mocna i bardzo aromatyczna a oddaje tego smak kawowa babka:)

Składniki:

  • 480 g mąki + 4 łyżki
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • 5 łyżek kawy India Plantation AA
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • śmietana – miałam 12%
  • opakowanie fix
  • wiórki kokosa

Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy miksować. Dodajemy po trochu cukier i ubijamy do uzyskania gęstej piany. Cały czas ubijając masę dodajemy pomału mleko i olej. Na końcu dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto należy podzielić na dwie części, do jednej dodajemy przygotowane 4 łyżki mąki, mieszamy. Do drugiej porcji dodajemy kawę. Do przygotowanej formy( ja użyłam na babkę) na ciasto wlewamy po kolej po 2-3 łyżki ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Ciasto pieczemy 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Mój piekarnik potrzebował 90 minut i mniejszej temperatury 160 °C. Pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy z fixem, polewamy ciasto i posypujemy wiórkami.

 

 

 

Kawa India Plantation różni się od swojej poprzedniczki Brazil Yellow Bourbon. Dla mnie ta kawa jest zbyt mocna. Wobec czego „mała czarna” nie pojawiła się powtórnie w moim porannym menu. Jednakże znajomym, którzy degustowali poprzednią kawę smakowała wyśmienicie. Natomiast kawa ta idealnie sprawdziła się w przepisie na babkę, właśnie dzięki swojej „mocy” i pikanterii nadała znakomity smak mojemu wypiekowi. Jest niezywkle aromatyczna. W mojej kuchni na pewno zawita do deserów, w tej roli sprawdza się doskonale.

Dodaj komentarz