Chleb pszenny z pestkami dyni

 

Ależ w domu zapachniało

Zapach domu

Zapach rodziny

Składniki:

0.5 kg mąki pszennej 650

drożdże świeże ok 20 g

łyżka soli

słód: ja daje miód 1 łyżka dla drożdży

woda 300 ml

opcjonalnie według własnego uznania można dać kminek, oregano czy słonecznik, u mnie tym razem pestki dyni

 

Przygotowanie:

Rozpuszczamy drożdże w cieplejszej wodzie. Suche składniki mieszamy i łączymy z zaczynem. Mieszamy łyżką lub ręką ale polecam w rękawicy gumowej bo ciasto ciężko zmyć. Mieszamy tak kilka minut żeby napowietrzyć ciasto i potem do foremki wysmarowanej ( keksowa) lub silikonowa na ok 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem mieszam żeby opadło i znowu do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku 200 st dół i góra przez 20 min, porem w 180 – 170 st ok 40 min.


 

Dodaj komentarz