Składniki:
Na nadzienie:
- 1 opakowanie cannelloni
- 1 opakowanie sera feta
- 1 paczka mrożonego szpinaku może być ze śmietaną
- 1 łyżka masła
- 3-4 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól i pieprz do smaku
Na sos pomidorowy:
- 1 duży sos pomidorowy z kartonu
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: bazylia, oregano, sól oraz pieprz
Na sos beszamelowy:
- 2 – 3 łyżki masła
- ½ szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Szpinak odmrażamy, następnie wrzucamy na patelnie wraz z masłem. Dusimy aż większość wody odparuje, dodajemy przyprawy i czosnek, dusimy jeszcze ok. 2 minut. Szpinak powinien wystygnąć. Fetę przekładamy do miski i drobimy widelcem, dodajemy wystudzony szpinak i mieszamy. Nadziewamy farszem cannelloni. Układamy koło siebie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos. Wszystkie podane składniki razem mieszamy, czosnek wyciskamy. Sprawdzamy czy niczego w smaku nie brakuje. Zalewamy sosem cannelloni. Następnie w garnku rozpuszczamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę, mieszamy. Na koniec wlewamy mleko. Mieszamy najlepiej trzepaczką. Sos musi zgęstnieć i być bez grudek. Należy też zmniejszyć ogień by nam się nie przypalił. Gotowym sosem polewamy cannelloni z sosem pomidorowym. Zapiekamy w piekarniku 30 – 35 minut, temperatura 170 stopni. Ja użyłam termoobiegu. Warto obserwować czy góra nam się zbyt nie przypieka, wtedy należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
SMACZNEGO WSZYSTKIM:)!