Canederli ze szpinakiem

Przetańczę z Tobą całą noc.

Ostatni taniec podaruję wschodzącemu słońcu.

A potem zasnę…

Składniki:

  • 800 g szpinaku
  • 300 g czerstwego chleba
  • 40 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • 3 – 4 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Chleb kroimy w kostkę i moczymy w mleku. Szpinak płuczemy i kroimy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, osolonej lekko. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulkę kroimy w kosteczkę, dusimy, dodajemy czosnek i szpinak, pozostawiamy na 5 minut. Przekładamy produkty do miski, dodajemy przyprawy, mąkę oraz bułkę tartą. Następnie jajka oraz odciśnięty chleb. Wszystko razem mieszamy i formujemy kotleciki, które następnie smażymy na oleju na złoty kolor z dwóch stron.



Dodaj komentarz