Przetańczę z Tobą całą noc.
Ostatni taniec podaruję wschodzącemu słońcu.
A potem zasnę…
Składniki:
- 800 g szpinaku
- 300 g czerstwego chleba
- 40 ml mleka
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól
- 3 – 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Chleb kroimy w kostkę i moczymy w mleku. Szpinak płuczemy i kroimy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, osolonej lekko. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulkę kroimy w kosteczkę, dusimy, dodajemy czosnek i szpinak, pozostawiamy na 5 minut. Przekładamy produkty do miski, dodajemy przyprawy, mąkę oraz bułkę tartą. Następnie jajka oraz odciśnięty chleb. Wszystko razem mieszamy i formujemy kotleciki, które następnie smażymy na oleju na złoty kolor z dwóch stron.