Zapach mnie zniewolił. Smak powalił na kolana. Jestem ich niewolnicą. Najlepsze bułeczki to oczywiście te domowe, Wy też uwielbiacie je przygotowywać? Takie pieczywo smakuje wyśmienicie nawet z samym masłem. Na blogu znajdziecie masełka smakowe, które idealnie pasują w połączeniu z bułeczkami dyniowymi.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej (w oryginale 2 szkl. mąki pszennej i 2 szkl. mąki pszennej razowej)
- 4 łyżki nasion dyni
- 1/4 szklanki + 2 łyżki chudego mleka
- łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki drożdży
- łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miski wlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy miód i drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy oliwę i drożdże. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mąki. Na koniec wsypujemy pestki dyni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut. Następnie, gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej w pewnej odległości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek smarujemy mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut.