Brownies z masą krówkową

Przepis pochodzi z Niebieskiej pistacji.

Ciasto jest bardzo smaczne, jednak nie wiem czy z uwagi na mój piekarnik czy na zbyt wysoka temperaturę, ale masa krówkowa trochę mi wyparowała. Ja od siebie proponuję wobec tego ją zmniejszyć i wypiek będzie napewno na 100% udany:)

 

Składniki:

    120g masła + masło do wysmarowania formy,
    170 g gorzkiej lub deserowej czekolady połamanej na kawałki (dałam 100 g gorzkiej i 70 g mlecznej),
    1/4 szklanki (30g) niesłodzonego ciemnego kakao,
    3 duże jajka w temperaturze pokojowej,
    200g cukru (dałam ok. 170 g),
    łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    140g mąki pszennej,
    250 ml kremu krówkowego/ kajmaku,

dodatkowo:

   blacha 20 x 20 cm

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dokładnie wysmaruj masłem kwadratową blachę o boku 20cm i wyłóż papierem do pieczenia. W średniej wielkości rondlu rozpuścić masło. Dodaj czekoladę i mieszaj bez przerwy na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i wymieszaj na gładką masę. Dodaj jajka jedno po drugim, a następnie wmieszaj cukier, wanilię i mąkę – można to zrobić przy użyciu miksera. Wlej połowę ciasta do formy. Nałóż porcje kajmaku wielkości śliwek na ciasto w równej odległości od siebie, zużywając 1/3 masy, a następnie delikatnie przeciągnij po niej nożem. Rozsmaruj na wierzchu resztę ciasta z czekoladą, po czym nałóż łyżką pozostały kajmak i rozsmaruj go ostrożnie jak poprzednio. Piecz ok. 30 minut lub do momentu, aż ciasto pośrodku lekko się zetnie. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.



Dodaj komentarz